Boekentip & recept
Koken voor een rustige buik
Een happy belly dankzij het FODMAP principe.
"Al snel bedacht ik dat als ik dit dieet vol zou willen houden, ik maar beter energie kon steken in het bedenken van dingen die je als Fodmapper juist wél mag eten!"
Mirte Kaan Auteur van "Kookboek voor een rustige buik"
Mirte is auteur van het Nederlandse FODMAP kookboek
"Ik ben Mirte Kaan: een voedingskundige die het Fodmap dieet volgt. Maar ik ben vooral iemand die al haar hele leven gek is op lekker eten (en koken)! Toen ik begon met het Low-Fodmap dieet schrok ik in eerste instantie van wat er wel niet allemaal ‘verboden’ voedsel is… Oef dat is best veel. Veel producten van de ‘rode lijst’ waren inderdaad producten waar ik zelf al van had gedacht dat ze problemen gaven. Al snel bedacht ik dat als ik dit dieet vol zou willen houden, ik maar beter energie kon steken in het bedenken van dingen die je als Fodmapper juist wél mag eten! Nu word ik juist heel vrolijk van recepten bedenken met een uitdaging!"
Lees meer over Fodmap, over de auteur van dit boek: Mirte Kaan en bekijk lekkere recepten, op haar website op happyfodmapfoodie of op fodmapfoodies.
90 gerechten voor iedereen die houdt van lekker eten, zonder buikpijn
Tot mijn twintigste heb ik nooit problemen gehad met mijn darmen. Ik kon vrijwel alles eten en leefde er vrolijk en onbezorgd op los. Nadat ik een jaar lang over de wereld had gezworven, begonnen de problemen. Tijdens mijn tijd in Azië waren de darmen een normaal gespreksonderwerp onder reizigers, net als het weer en de volgende reisplannen. Vrijwel iedere reiziger krijgt wel iets met zijn darmen: ‘ik houd het niet langer op dan tot de volgende bus stop’-diarree, ‘ik ben al een week niet geweest’-verstopping of ‘ik lig slap in bed en mijn buik rommelt erop los’-voedselvergiftiging. Mijn darmen rommelden wat vaker dan normaal, maar verder leek het wel mee te vallen.
Helaas begonnen mijn darmen pas ná het reizen te protesteren. De eerste paar jaar in lichte vorm, daarna werd het steeds erger. Na een gezellig avondje uit eten met vrienden belandde ik op de bank en kroop weer in mijn ‘lucht en pijn’-bubbel.
"Ik besloot dat dit niet meer kon: mijn darmklachten begonnen mijn leven nu echt te beheersen en daar ging ik niet mee akkoord."
Mijn huisarts – ik ben haar eeuwig dankbaar – wees me op het fodmap-dieet. Dit van oorsprong Australische, wetenschappelijk onderbouwde dieet heeft in de loop der jaren veel mensen met darmklachten geholpen. Ik had eerst mijn vraagtekens, want ik had daar als voedingsdeskundige nog nooit van gehoord. Het dieet stond – en staat nog steeds – in Nederland in de kinderschoenen, maar krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Na veel onderzoek en persoonlijke (positieve én negatieve) ervaringen heeft eten volgens het fodmap-principe mij rust en ruimte gebracht: in mijn darmen en daarom ook in mijn hoofd en de rest van mijn lichaam. Een heerlijk gevoel!
Met dit kookboek wil ik zo veel mogelijk mensen helpen naar een rustigere buik door middel van lekker eten volgens het fodmap-principe. De recepten in dit kookboek zijn voor iedereen: de hele familie kan lekker mee-eten, zonder dat ze doorhebben dat het ‘anders’ is. Eten is leuk, lekker en eten hoort je een goed en rustig gevoel te geven!
Boekentip met korting
Kookboek voor een rustige buik
Voor dit boek betaal je nu slechts € 20,- (normale prijs €27,99)
Haal het boek bij onze boekenpartners: Boekhandel Messink & Prinsen, Landstraat 39, 7121 CP Aalten Boekhandel Kramer, Wooldstraat 24, 7101 NR Winterswijk Rebers Boek en Buro, Marktstraat 29, 6901 AK Zevenaar Boekhandel Raadgreep & Berrevoets, Hamburgerstraat 29, 7001 AH Doetinchem
Deze actie loopt tot 30 mei 2023.
Recept: ontbijtburgers van quinoa
Ontbijten is erg belangrijk om de darmmotor na een lange nacht weer aan te zetten.
De meeste ontbijtrecepten in dit boek zijn redelijk snel klaar of geschikt om in te vriezen. Heb je weinig tijd of even niks van dat alles in huis? Een aantal tips voor een snel ontbijt staan op de afbeelding hiernaast.
"Ik heb altijd een paar porties gekookte quinoa in mijn vriezer liggen, just in case. Deze gebruik ik bijvoorbeeld voor een lunchsalade of voor deze snelle ontbijtburgers. In plaats van quinoa kun je ook gekookte zilvervliesrijst gebruiken. Lekker met roomboter en verse aardbeien, aardbeienjam of amandelpasta."
Ontbijtburgers van quinoa
Voor 1 persoon:
50 g quinoa 1 ei 1 el maizena snufje zout 1/2 tl vanille olie of boter om in te bakken
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat even afkoelen en roer de rest van de ingrediënten erdoor. Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en schep het beslag in drie hoopjes in de pan. Strijk het beslag uit tot drie dikke burgers die elkaar niet raken. Bak de quinoaburgers aan elke kant ca. 3 minuten op middelhoog vuur tot ze goudbruin kleuren.