Interview
De stadsboerin
Een schakel tussen het heden, verleden en de toekomst.
Met een houten kruiwagen en een streng kijkende bewaker in uniform tuinierden de gevangenen in de vorige eeuw op het land van gevangenis De Kruisberg. Nu, anno 2023, ziet de wereld er ogenschijnlijk heel anders uit. De gevangenis is sinds 2014 niet meer in gebruik. Maar de bestemming van het land en het tuindershuis is gelijk gebleven. Tussen de rivierduinen van de Kruisbergse bossen, de lindes aan de horizon en de stad heeft Stadsboerin haar eigen groene huiskamer gecreëerd.
Ellen Willems De stadsboerin
Van idee tot succes
Het begon met de liefde voor natuur van Ellen Willems. Zij wilde een voedseltuin voor de buurt beginnen waar mensen samen kunnen tuinieren en genieten van de natuur. In 2019 startte zij op het terrein van de voormalige gevangenis met vrijwilligers die haar missie delen: meer goed en betaalbaar voedsel voor iedereen. Het idee bleek een schot in de roos. Inmiddels is het een groene huiskamer van Doetinchem, waar 50 mensen meedoen en er dagelijks mensen genieten van de natuur en de oogst.
Pure groente
De moestuin is inmiddels gegroeid tot een halve hectare. Het hele jaar rond levert zij groenten. Het seizoen begint met de wintergroenten zoals knolselderij en worteltjes. Daarna komen de veldsla, rabarber, paksoi en knoflook. In de zomermaanden is het de tijd van overvloed. De tuin puilt dan uit van de meerkleurige bietjes, bonen, spitskolen, zoete knolvenkel en andere zomergroenten. Uit de kas komen er in deze tijd kilo’s tomaten en paprika’s in de mooiste kleuren en smaken. De suikermais, pastinaak, pompoenen boerenkool en spuitjes luiden het najaar in. Alles is geteeld zonder gif en kunstmest. De oogst kun je kopen in het winkeltje. Of geniet bij Stadsboerin van een lekkere maaltijd met de groenten uit eigen tuin.
"Onze missie? Verbinden met natuur, de herkomst van voedsel en met elkaar. Wij willen meer geven dan nemen van het land."
www.stadsboerindoetinchem.nl
Herstel van het ecosysteem
De stadsboerin zet zich in voor biodiversiteit en het herstel van het ecosysteem op haar land. Het oude sportveld van de gevangenis is omgetoverd tot een vlindertuin van 7.000 vierkante meter. De bloemen en kruiden zijn niet alleen bestemd voor de vlinders. Ook de bijen vinden hier hun voedsel. In de hoek staan de bijenkasten. De honing? Die is in eigen winkel te koop.
Achteraan op het land is het vogelbos in aanleg. Hier kunnen vogels en kleine dieren schuilen. Er zijn veel vruchtdragende bomen en struiken aangeplant. Jostabessen, rode bosbessen, mispels en meer, maken het een echte fourageerplek. Voor de vogels én voor de mens.
Foto © Stadstuinieren. Meer lezen over de Stadsboerin? Stadstuinieren schreef er ook een leuk artikel over! Je leest 'm hier: www.stadstuinieren.nl/inspiratie/de-stadsboerin/
Budgetvriendelijk koken
Bij Stadsboerin koop je niet alleen de verse producten van het land. Je kunt er workshops volgen. Je leert hoe je met weinig middelen gezonde babyvoeding maakt. Of hoe je voedsel conserveert. Zo bewaar je het overschot aan voedsel uit de moestuin of boomgaard langer. Bovendien vang je de lekkerste smaken wanneer je groenten, fruit, kruiden en specerijen laat rijpen in potten.
Speciaal voor leden van Kruiswerk Achterhoek en Liemers is er de workshop ‘Koken met het seizoen’.
Een workshop, speciaal voor de leden van Kruiswerk Achterhoek en Liemers!
WORKSHOP GEZONDE VOEDING | KRUISWERK LEDEN
Koken met het seizoen
Wil jij leren hoe je heerlijke gerechten maakt met de groenten van het seizoen? Dan kan je een workshop volgen bij de stadsboerin. Zij leren je hoe deze groenten verwerkt tot de lekkerste maaltijden.
Wanneer? Op vrijdag 28 april, 27 oktober, 24 november en 22 december. Tijd: van 15:30 tot 19:30 uur. Docent: Anne-Marie van Gaal. Duur: 3,5 uur. Kosten: gratis. Locatie: Klootsemastraat 1, Doetinchem.
Heb je zin om deel te nemen? Aanmelden kan op de website van Kruiswerk.
Iedereen is welkom
Stadsboerin wil haar plek graag delen. Mensen met zeer diverse achtergronden en leeftijden ontmoeten elkaar door mee te doen en zo onderdeel te worden van de Stadsboerin-gemeenschap. Ze komen langs voor activiteiten, een kop koffie of de dagelijkse groenten met bijbehorend praatje. Of soms gewoon om lekker buiten bezig te zijn na een drukke werkweek. Samen een klus in de tuin doen of een maaltijd koken en tijdens de pauze met elkaar lunchen maakt dat je ‘onder de mensen bent’. Doetinchemmers met een buitenlandse achtergrond delen hun smaken, geuren en verhalen met hun nieuwe landgenoten tijdens Vreemde Hap. Iedereen kan eens in de maand aanschuiven bij deze maaltijd. Volwassen migranten en de koks van Stadsboerin verzorgen dan de maaltijd. Achterhoeks? Eritrees? Syrisch? Oekraïens? Ze koken en eten samen, waarbij de ontmoetingen tussen mensen met verschillende achtergronden nog het beste smaakt. Kom eens langs, je bent welkom!
Adresgegevens Stadsboerin: Stichting Stadsboerin Doetinchem Klootsemastraat 1, 7009 CE Doetinchem Telefoon 06-19588475 info@stadsboerindoetinchem.nl
"We hebben een winkel, eetlokaal en fijne picknickplekken. We koken dagelijks met oogst uit de tuin pure gerechten. Bezoekers zijn van harte welkom om ons tijdens openingstijden te bezoeken. Je kan de dieren en de tuinen bekijken, iets lekkers eten, een hut met takken maken, je boek uit lezen of gewoon helemaal niets doen!"
Maak kennis met Elsje, het varken.
Elsje het varken herken je meteen. Het is een rossige dame, die vooral luiert en met haar billen in de modder zit. Voor aai over haar kop is ze altijd de porren. Samen met haar soortgenoten scharrelt ze zelf haar kostje bij elkaar in de grote weide. Dagelijks krijgen ze groente en oud brood bijgevoerd. Hierdoor verdwijnt er minder in de afvalcontainer en krijgen de dieren een gezonde maaltijd. Ze hebben een goed leven. Aan het eind van het jaar gaan ze naar de slacht. Behalve Elsje, zij blijft en mag hier oud worden.
Agenda Stadsboerin
Start bij Stadsboerin om 11.00 uur en trek de Kruisbergse Bossen in. Wij hebben een prachtige route van 9 kilometer voor je uitgezet langs bossen en velden. Wanneer je terugkomt, staat er een verwarmende soep voor je klaar! Met oogst van het land en vast ook nog wat kruiden uit het bos. Inclusief routebeschrijving, lunch met soep en drankje naar keuze.
Start bij Stadsboerin om 11.00 uur en trek de Kruisbergse Bossen in. Wij hebben een prachtige route van 9 kilometer voor je uitgezet langs bossen en velden. Wanneer je terugkomt, staat er een verwarmende soep voor je klaar! Met oogst van het land en vast ook nog wat kruiden uit het bos. Inclusief routebeschrijving, lunch met soep en drankje naar keuze.
In deze workshop leer je zeep maken van boerin Inge Vleemingh uit Halle. De natuurzeep wordt gemaakt van varkensreuzel en loog en je eigen favoriete geuren. Denk aan rozemarijn, patchouli, rozenblaadjes, koffiebonen en noem maar op. Je gaat met 1 kilo zelfgemaakte zeep naar huis. We ontvangen je om 12.00 uur met een kom zelfgemaakte soep met brood. Daarna ga je aan de slag. Tussendoor wordt er een kopje koffie/thee aangeboden met wat lekkers. Rond 15.00 uur is de workshop afgelopen.