Artikel
Wat is gezonde voeding?
Wil jij graag lekker in je vel zitten en vind je het belangrijk om goed voor je lijf te zorgen? Vaak hoor je dan het advies: eet gezond. Maar hoe doe je dat? We vroegen het aan een expert.
Danique Katier Diëtist bij apetito
Danique is diëtist bij apetito
Wanneer iemand ouder wordt, verandert het lichaam. Om het natuurlijke verouderingsproces te vertragen, kan een gezonde levensstijl een waardevolle bijdrage leveren. Maar hoe doe je dit precies?
Blijf gezond eten
Het is belangrijk om gezond te eten. Ons ruime assortiment van apetito biedt daar vele mogelijkheden toe. Bij de samenstelling ervan houden we rekening met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, een hulpmiddel om tot een uitgebalanceerd en volwaardig voedingspatroon te komen.
Blijf bewegen
Regelmatig bewegen leidt tot meer spiermassa en minder lichaamsvet. Beweging vermindert het risico voor hart- en vaatziekten en diabetes. Elke volwassene zou 7 dagen per week, ten minste 30 minuten lichamelijk actief moeten zijn.
Gezonde voeding is belangrijk
Met gezonde voeding krijgt je lichaam de nodige voedingstoffen binnen om in goede conditie te blijven. Deze zitten vol vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten, eiwitten en onverzadigde vetten. Hierdoor voel je je energieker en sterker. Het vermindert bovendien het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, én zorgt ervoor dat je lichaam sneller kan herstellen na ziekte of een operatie.
Waarom is gezond eten belangrijk?
Gezonde voeding is goed voor zowel je fysieke, als voor je mentale gezondheid. Door goed te eten blijf je op een gezond gewicht en verbeter je je afweersysteem tegen ziektes. Je zit lekker in je vel en dat heeft een positief effect op je humeur. Je hebt meer zin om te bewegen en kunt beter omgaan met stress. Dat zorgt voor een lagere bloeddruk. Kortom, allemaal positieve effecten waardoor je langer fit blijft.
Zo eet je gezond
De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum geeft de richtlijnen voor een gezond voedingspatroon. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende inname van vocht en eet minimaal 250 gram groente, waarvan 150 gram bij de warme maaltijd, en twee stuks fruit per dag. Naast de Schijf van Vijf geeft ook de voedingsdriehoek handige handvatten voor een gezond voedingspatroon. Drink vooral (kraan)water, eet meer groente, fruit, peulvruchten, volle granen, noten en verminder het eten van vlees en lege calorieën.
Ook is het een goed idee om vlees vaker te vervangen voor vegetarische alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan volwaardige vleesvervangers als peulvruchten, noten en ei. Deze bevatten eiwitten die je nodig hebt voor behoud van een gezond gewicht en spiermassa. Zeker voor mensen van 70 jaar en ouder is het belangrijk om voldoende eiwit binnen te krijgen.
Calcium en vitamine D
Wanneer je ouder wordt heeft je lichaam behoefte aan extra calcium. Dit houdt je botten sterk en vermindert het risico op vallen en botbreuken. Calcium zit in kaas en melkproducten, maar ook in sommige groente, noten en peulvruchten. Om calcium te kunnen opnemen uit voeding, heeft je lichaam voldoende vitamine D nodig. Dit zit in vette vis, halvarine, margarine, bak- en braadproducten. Maar naarmate je ouder wordt, vermindert de opname van vitamine D uit zonlicht en voeding en wordt geadviseerd om extra vitamine D te slikken. Je kunt het in tabletvorm kopen bij de drogist. Dit advies geldt onder andere voor vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar.
Aardappelcurry met ei
Hoofdgerecht | 2 personen | 15 - 30 minuten
Aziatisch genieten van de vertrouwde aardappel
Ingrediënten:
- 4 eieren
- 600 gram vastkokende aardappelen
- 1 ui
- 15 gram gember
- ½-1 rode peper
- 400 gram sperziebonen
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 100 ml groentebouillon met minder zout
- 1 eetlepel kokosmelk
- Kook de eieren hard.
- Schil de aardappelen en snijd ze in flinke blokjes. Kook de aardappelblokjes in weinig water voor 5 minuten.
- Pel de ui en snijd hem klein.
- Schil het stukje gember en rasp het fijn.
- Snijd de peper in de lengte open en verwijder de pitjes. Snijd de peper in reepjes.
- Maak de sperziebonen schoon.
- Fruit de ui en de gember in de hete olie. Bak de kerrie kort mee tot het gaat geuren.
- Voeg de aardappelblokjes, de groentebouillon en de reepjes peper toe en breng dit aan de kook. Laat het 10 minuten zacht stoven.
- Kook de sperziebonen in weinig water in 10 minuten gaar.
- Pel de eieren en snijd ze in parten.
- Meng de parten ei en de kokosmelk door de curry en warm het geheel goed door.
- Geef de sperziebonen erbij.
*De recepten van het Voedingscentrum maken gezond en duurzaam eten makkelijker. Zij stellen de recepten met zorg samen. Zo hoef jij je niet druk te maken of je wel gezond bezig bent.
Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf heeft vakken met gezonde producten. Als je jouw voedingspatroon hierop afstemt is dat wetenschappelijk gezien goed voor je lichaam.
Elke dag kies je jouw voeding dus uit elk vak. Enkele tips zijn: (vak 1) eet veel groente en fruit. Eet minder vlees (vak 3) en meer plantaardig (denk aan noten, vegatarische producten en peulvruchten). Kies volkoren producten (vak 4). Ga voor zachte en vloeibare vetten (vak 2).
Blijf daarnaast genoeg water drinken.
Geen tijd (of zin) om zelf te koken?
Apetito. Met zorg bereid.
De diëtisten van apetito hebben het volgende assortiment samengesteld waarmee je kiest uit 14 lekkere en verantwoorde maaltijden. Van Hollandse gerechten tot internationale specialiteiten.
Wat dacht je van gehaktballen in uienjus met rode kool en aardappelpuree, of juist de macaronischotel met rundergehakt? Liever vegetarisch? Dan is de curry met groenten en zilvervliesrijst een aanrader, of de foe yong hai met groenterijst.
Als lid van Kruiswerk heb je altijd korting!
Met jouw 10% Kruiswerk ledenkorting betaal je nu slechts €5,60 tot €6,55 per maaltijd. De maaltijden worden gratis bezorgd door een vaste servicechauffeur!
Heb jij ook trek gekregen? Ga naar de website of bel 0800 – 023 2975.