Recept
Zomerkoning Pannenkoek: ook als heerlijke snack voor onderweg
“Hoe puurder hoe lekkerder,” zegt Huib Ruessink, sous-chef bij De Heikamp, over zijn creatie ‘Zomerkoning’.
Bert van Zijtveld Eigenaar van de Heikamp
Een pannenkoek met karakter
De basis van de pannenkoek is volkorenmeel van eigen bodem, vol heerlijke en gezonde vezels. De pannenkoek wordt gegarneerd met aardbeien en frambozen; seizoensfruit met een heerlijke smaak. De volle smaak van mascarpone zorgt voor een beleving als nooit tevoren, de versgesneden muntblaadjes zijn niet alleen ter garnering, maar geven ook karakter aan de pannenkoek. Hierdoor ontstaat er een perfecte balans tussen een volle en muntige smaak.
Zomerkoning Pannenkoek
Ingrediënten:
- 500 gram verse aardbeien
- 300 gram frambozen
- 1 potje jam (smaak naar keuze)
- 200 gram verse mascarpone
- Takje verse munt
- 15 gram ongezouten roomboter
- 1 zak pannenkoekenmeel (DHKMP)
- 7 dl. melk
- 2 eieren (maat M)
- Snufje zout
Tip: Voor het pannenkoekenbeslag is een speciale pannenkoekenmix van eigen graan van de Heikamp verkrijgbaar bij de Heikamp en Kaas en Meer in Ruurlo.
Bereidingswijze:
- Doe het meel in een grote beslagkom, voeg de twee eieren, 7 dl. melk en het zout toe.
- Klop dit met een garde tot een glad beslag. Als het beslag nog iets te dik is, voeg je nog wat extra melk toe.
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat deze warm worden.
- Doe vervolgens de boter in de pan en laat deze bruin worden.
- Voeg een goede soeplepel met beslag toe in het midden van de pan en verdeel dan het beslag evenredig door de pan, zodat de pannenkoek overal even dik is.
- Bak de pannenkoek op hoog vuur totdat de onderkant mooi donkerbruin en de bovenkant ‘droog’ is.
- Draai hem dan om en laat op zacht vuur gaar en donkerbruin worden.
- Leg de pannenkoek op een bord en je kan beginnen met de garnering. Gebruik hiervoor de verse mascarpone, aardbeien, frambozen, gesneden munt en aardbeienjam.
Wil jij zien waar de pannenkoeken van de Heikamp groeien? Loop de Strooptocht!
De strooptocht van Heikamp
Wil jij zien waar de pannenkoeken groeien?
De Heikamp bakt de pannenkoeken en het oerbrood met graan van hun eigen boerderij op loopafstand van de Heikamp. Zo van boer naar bord! Echt, puur én gezond!
Wil jij ook zien waar de pannenkoeken groeien, het melk vandaan komt en alles te weten komen over 'het geheim van de kok'? Loop dan de Strooptocht! Ontdek op een actieve manier waar alle ingrediënten vandaan komen!
Hoe werkt het?
Je loopt de route aan de hand van een route app. Het brengt je langs allemaal mooie plekjes rondom de Heikamp en er worden ook leuke weetjes verteld. Video's van chefkok Rob vertellen je onderweg van alles over de benodigdheden voor heerlijke pannenkoeken.
Download de app en wandel mee
De Strooptocht is een wandelroute van circa 6 kilometer. Het begin- en eindpunt is bij de Heikamp.
Download de route gratis op je smartphone via de RoutAbel app, zoek op de Strooptocht in Ruurlo en ga op pad!
Nog meer (pannenkoeken) inspiratie?
Haal met een appelboor het klokhuis uit de appels. Snij de appels in dunne plakjes. Je hoeft ze niet te schillen. Bedek de hele bodem van de pan met een dun laagje beslag. Leg hier wat plakjes appel in. Bak de pannenkoek ongeveer 3 minuten. Bestrooi met kaneel(suiker) en maak het af met een bolletje vanille ijs.
Chocoladepannenkoeken maak je op dezelfde manier als dat je de "normale" pannenkoeken maakt. Het enige verschil is dat je een zakje vanillesuiker en 3 eetlepels cacao toevoegt aan het beslag. Zo krijg je heerlijke chocoladepannenkoeken. Bak de pannenkoeken alleen niet op te hoog vuur, want dan wordt de cacao bitter.
Maaltijdservice
apetito en Maaltijd Thuis
Geen zin om te koken?
Maak kennis met de maaltijdservice van Kruiswerk: apetito en Maaltijd Thuis. Met onze maaltijdservice zet je in een handomdraai een heerlijk verse en gezonde maaltijd op tafel. Zonder boodschappen te doen of te koken! Onze twee maaltijdleveranciers (apetito en Maaltijd Thuis) leveren koelverse of vriesverse maaltijden persoonlijk bij je thuis.