Omgaan met stress als mantelzorger
Help je iemand in je omgeving, zorg je voor je vader of moeder, woon je samen met je zoon of dochter met een beperking? Misschien noem je jezelf geen mantelzorger of voel je geen mantelzorger. Toch, als je op reguliere en vrijwillige basis voor een ander zorgt, ben je het wel. In dit geval is de kans groot dat je door je ondersteuning aan een ander extra stress ervaart.
Mantelzorger? Minder stress met deze tips van Kruiswerk
De verantwoordelijkheid van de zorg kan een emotionele belasting zijn. Deze tips van Kruiswerk helpen om je stress als mantelzorger te verlichten.
-
Zorg voor jezelf
Een open deur, maar echt, dit is de belangrijkste tip. Je hebt waarschijnlijk de neiging jezelf op de laatste plaats te zetten. Stop daarmee. Neem regelmatig pauzes, eet gezond, beweeg en slaap voldoende. Als je goed voor jezelf zorgt, ga je beter om met stress. - Zoek ondersteuning
Je staat er niet alleen voor. Vraag hulp in je omgeving en bespreek je uitdagingen en zorgen. Hulp vragen is voor veel mensen lastig. Weet dat de meeste mensen je best willen helpen. Ze weten alleen niet dat je hulp nodig hebt of welke hulp dat moet zijn. Geef dit daarom concreet aan: ‘Kun jij donderdag met mijn vader naar de internist?’
- Stel realistische verwachtingen
Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van jezelf en je zorgsituatie. Accepteer dat je niet alles perfect kunt doen en dat er grenzen zijn aan wat je kunt bereiken. Wees vriendelijk voor jezelf en wees niet te streng.
- Plan en organiseer
Een goede planning en organisatie kunnen stress verminderen. Maak een zorgschema, maak gebruik van kalenders of apps om medicatie en afspraken bij te houden, en maak lijsten van taken die gedaan moeten worden. Door georganiseerd te zijn, bewaar je beter overzicht.
- Maak gebruik van respijtzorg
Respijtzorg biedt je de mogelijkheid om even vrijaf te nemen. Dit kan variëren van particuliere thuiszorg tot hulp van familieleden of vrienden. Maak gebruik van deze mogelijkheid om tijd voor jezelf te nemen en op te laden. Gebruik je gewonnen tijd bijvoorbeeld voor een dagje welness. Ook een mantelzorgmakelaar kan jouw stress misschien wat wegnemen.
- Leer ontspanningstechnieken
Meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga of iets als tai chi kunnen helpen bij het verminderen van stress. Probeer verschillende ontspanningstechnieken en ontdek wat voor jou het beste werkt.
- Stel grenzen en vraag om hulp
Wees niet bang om grenzen te stellen en om hulp te vragen. Communiceer open met familieleden of zorgprofessionals over wat je wel en niet kunt doen. Delegeer taken en verdeel de verantwoordelijkheid om de druk te verlichten. Bedenk daarbij dat mantelzorg niet wettelijk verplicht is. iemand persoonlijke verzorging nodig heeft, hoeft een naaste of andere bekende die niet op zich te nemen. Van de gezonde partner of huisgenoot wordt alleen verwacht dat deze de gewone huishoudelijke taken op zich neemt (gebruikelijke zorg.)
- Maak gebruik van hulplijnen
Als je (regelmatig) zorgt, is het een rustgevend idee om even iemand te kunnen raadplegen. Huisartsen hebben vaak volle agenda's, misschien twijfel je of je zorg wel terecht is. Het team van de Gezondheidslijn van Kruiswerk is er dan voor je met een luisterend oor en helpt je een beslissing te nemen. Een ander geruststellend idee is de Acute Hulplijn. Deze Acute Hulplijn is er als er iets onverwachts gebeurt in je thuissituatie waardoor de hele boel ineens is ontregeld. Voor beide lijnen bel je 088 - 17 17 345 (24/7 bereikbaar). Deze hulplijnen zijn gratis voor leden van Kruiswerk.
- Maak het jezelf gemakkelijk(er)
Er zijn nuttige diensten voor jou als mantelzorger, zoals een maaltijdservice, een huishoudelijke hulp, een kapper aan huis en een pedicure aan huis. Ook een tuinman of klusser aan huis geven je mogelijk wat lucht. Leden van Kruiswerk krijgen korting en/of extra service op dit soort diensten.
-
Vraag een Thuisgelukgesprek aan
Vragen over hoe je bijvoorbeeld hulp(middelen) moet regelen, kunnen ook voor stress zorgen. Kruiswerk biedt iedereen die lid is gelukkig kosteloos het Thuisgelukgesprek aan. Een fijn gesprek met onze expert bij je thuis over welke hulp je wanneer in kan zetten. Inger zet jou als mantelzorger op het juiste pad.
Op adem komen als mantelzorger
Als je voor een ander zorgt, kan dat soms zwaar zijn. Je voelt je verantwoordelijk en wilt graag helpen. Om te voorkomen dat de druk op jou te groot wordt, biedt Kruiswerk verschillende diensten om je te ontlasten in zorgtaken. Kun je wel wat ondersteuning gebruiken?