Direct door naar content

Luister aandachtig om te horen voor het leven

Terwijl 1 op de 3 in 2022 een oogmeting zal laten doen, is slechts 1 op de 10 van plan om een ​​gehoortest te laten uitvoeren. Opvallend gegeven, zeker als je nagaat dat steeds meer leeftijdsgroepen te maken krijgen met gehoorverlies. Zo is gehoorverlies van alle leeftijden. Dat alleen ouderen met dit probleem te kampen hebben is achterhaald. Vandaag, 3 maart, is uitgeroepen tot de Dag van het Gehoor. Een mooi startpunt om aandachtig te luisteren voor een leven met een (blijvend) goed gehoor.

 

Gehoorverlies win je niet terug

Gehoorverlies is een beperking. Een verlies waar je liever niet mee te maken krijgt. Hoewel je het niet altijd in eigen hand hebt zijn er een tal van zaken waar je op kan letten. Paul Vondenhoff, directeur van Boxtel hoorwinkels zegt hierover: "We zouden beter voor ons gehoor moeten zorgen, omdat je het risico op gehoorverlies echt kunt verminderen". “Zet je koptelefoon zachter, draag gehoorbescherming waar dat verplicht en nodig is en laat je regelmatig en al vanaf jonge leeftijd testen. Van je oren houden betekent een proactieve houding aannemen ten aanzien van je gehoor.”

 

Hulp bij gehoorverlies heeft impact op geluksgevoel

Uit onderzoek blijkt dat dragers van hoortoestellen drie keer meer kans hebben om gelukkiger te zijn dan mensen zonder. De impact van een goed aangepast hoortoestel is direct aanwezig. Het meest bijzondere resultaat was dat één op de vijf mensen zo’n groot verschil merkt dat hun leven veranderd is door het dragen van hoortoestellen. Een belangrijke constatering die je aan het denken zet.

 

Mensen met een gehoorverlies die daar niets aan laten doen, rapporteren 50 procent vaker last te hebben van depressie en angst. Gehoorverlies staat in de top drie van meest stigmatiserende aspecten van het ouder worden (35 procent) - na vergeetachtigheid (54 procent) en kwetsbaarheid (40 procent).

 

Verband gehoorverlies en dementie

Wereldwijd werd dementie gezien als het grootste gezondheidsprobleem (72 procent) en toch was 85 procent zich niet bewust van het mogelijke verband tussen gehoorverlies en dementie. Het vroegtijdig – in het begin van of halverwege het werkende leven - behandelen van gehoorverlies is een van de 12 risicoverminderende factoren op het ontwikkelen van dementie, zo toonde een baanbrekend onderzoek uit 2020 in The Lancet aan.

 

Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, hoofd Audiologie, reageert als volgt op dat onderzoek: "Gehoorverlies zou niet over veroudering moeten gaan. De resultaten geven aan dat wie hulp zocht voor zijn gehoor, rapporteerde gelukkiger te zijn, een gezonder leven te leiden en meer bevredigende relaties te hebben. Daarentegen benadrukt de Lancet-studie de effecten van onbehandeld gehoorverlies op iemands mentale gezondheid en cognitieve achteruitgang.

 

Bespeur je bij jezelf of bij een naaste gehoorverlies?

Moet de TV steeds harder, kan je mensen steeds minder goed verstaan of hoor je de bel niet meer? In dat geval is het goed om eens een afspraak te maken bij een audicien. Zij kunnen je wellicht helpen. Als lid van Kruiswerk profiteer je van voordelen bij audiciens Beter Horen en Van Boxtel hoorwinkels. Zie vandaag 3 maart, de Dag van het Gehoor, als dé aanmoediging om te kijken hoe het gehoor ervoor staat!

 

Bron: statistisch onderzoeksbureau YouGov

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Gerelateerde dienst Audicien Krant gemist? Lees online!