Direct door naar content

Wie helpt de mantelzorger?

Mantelzorgers zijn onmisbaar. Niet alleen omdat steeds meer mensen hulpbehoevend zijn, ook door de vele bezuinigingen in de gezondheidszorg. Momenteel verlenen ruim vier miljoen Nederlanders onbetaalde zorg en hulp aan familie of vrienden. Verleen jij ook mantelzorg? Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, als je de zorg kunt combineren met andere belangrijke dingen in het leven: werk, gezin, vrienden, studie en ontspanning. Daarvoor bestaat vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd.

Vervangende zorg

Als je voor iemand zorgt uit jouw omgeving, heb je vaak weinig tijd voor jezelf over. De zorg voor een ander komt altijd op de eerste plek. Maar hoe zorg je ervoor dat je dingen kan blijven doen die belangrijk voor jou zijn? Je kunt de zorg tijdelijk overdragen. Dit kan een paar uur per week zijn, maar ook een vast aantal dagen per maand. Een vrijwilliger of professional kan wat zorg overnemen zodat jij meer tijd voor jezelf hebt. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd.

Wacht niet tot het te zwaar wordt en informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden. Via de wegwijzer ‘Ik zoek vervangende zorg’ vind je stapsgewijs de hulp die bij jou past. Bekijk de wegwijzer op www.mantelzorg.nl/ik-zoek-vervangende-zorg/.

Tip: Vraag mensen in je omgeving om je te helpen, begin klein: bijvoorbeeld met het doen van een boodschap.

Aan wie kun je de zorg overdragen?

Je kunt de zorg overdragen aan mensen uit je eigen omgeving, vrijwilligers of professionals. Als de zorg door een professional wordt overgenomen, heb je een indicatie nodig. De zorg wordt dan thuis gegeven of eventueel buitenshuis. Zowel door vrijwilligers als beroepskrachten.

Wie betaalt voor respijtzorg?

Respijtzorg is soms gratis, bijvoorbeeld als het om vrijwilligerswerk gaat. Als er wel kosten aan verbonden zijn kun je die mogelijk vergoed krijgen vanuit:

  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): Indien de zorgvrager ondersteuning krijgt vanuit de Wmo, kun je respijtzorg aanvragen bij de gemeente.
  • Wet langdurige zorg (Wlz): Vanuit het persoonsgebonden budget (pgb) indien de zorgvragen zorg vanuit de Wlz krijgt.
  • Jeugdwet: Kinderen met een beperking, stoornis of aandoening kunnen in aanmerking komen voor een logeeropvang in een instelling. Doe hiervoor een aanvraag bij de gemeente.
  • Zorgverzekeraar van jou of de hulpvrager: Soms wordt vervangende zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering vergoed.

Aanvragen van de zorg doe je bij de gemeente, de Wet langdurige zorg, je zorgverzekeraar en/of bij de jeugdwet. Dit is afhankelijk van de zorg die nodig is.

Tip: Vraag bij je zorgverzekeraar en je gemeente wat zij aan mantelzorgondersteuning bieden.

Zoek je per direct hulp?

Heb je direct vervangende zorg nodig? Zit je er doorheen, of ben je ziek? Vraag hulp in je omgeving, neem contact op met de mantelzorgondersteuning bij jou in de buurt, huisarts of sociaal wijkteam.

Kom in contact met andere mantelzorgers

Moet jij af en toe even je ei kwijt? Je zorgen delen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten? Je staat er niet alleen voor! Op het platform ‘Deel je Zorg’ ga je met andere mantelzorgers in gesprek, deel je verhalen of stel je een zorgvraag. Een plek voor herkenning en erkenning. Kom in contact met andere mantelzorgers via www.deeljezorg.nl.

Bron: MantelzorgNL

Wij nemen jouw zorgen uit handen

Kan jij wel wat hulp of ondersteuning gebruiken? In de zorg voor een ander? Of kom je zelf handen tekort in alledaagse werkzaamheden? Wij zijn er voor je. Met handige mantelzorgcursussen, ondersteuning van de mantelzorgmakelaar en handig diensten aan huis, zoals de boodschappenservice van B-zorgservice, de lekkerste maaltijden aan huis van Food Connect of apetito, huishoudelijke hulp van Alfasens of een pedicure of kapper aan huis van Mobella. Voor de persoon waarvoor je zorgt, of voor jezelf. 

Op www.kruiswerk.nl/diensten/mantelzorgondersteuning vind je meer informatie. Of neem voor meer informatie contact op met onze ledenservice via info@kruiswerk.nl of bel 0314 357 430 (ma. t/m vrij. van 9:00 tot 13:00 uur).

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Als je vastloopt in ‘zorgland’

Bel met de Zorgadvieslijn

088 – 17 17 333

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur

Gratis voor leden

Gerelateerd artikel Als mantelzorger de juiste zorg regelen? Jouw zorgverzekeraar helpt! Krant gemist? Lees online!