Direct door naar content

Wat te doen bij hitte?

De zomers in Nederland worden steeds heter. Het is heerlijk als het zonnetje schijnt, maar het is ook verstandig om rekening te houden met de negatieve gevolgen van te veel warmte en zon. Benieuwd wat jij kunt doen om deze hete dagen door te komen? En om toch nog een beetje verkoeling te vinden? We geven je een aantal tips: 

Tip 1: Drink voldoende water

Het is heel belangrijk om met warme temperaturen voldoende te drinken. Als het warm is, zweet je namelijk meer.  

Tip 2: Trek luchtige kleding aan 

Als het warm weer is, kies dan voor katoenen en linnen kleding om aan te trekken. Dit zijn materialen die goed ‘ademen’. Ga je de zon in? Vergeet je dan niet in te smeren en bescherm jouw gezicht met een zonnebril of hoedje. 

Tip 3: Schakel elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten geven warmte af. Dit geldt ook voor opladers. Haal zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Schakel apparaten uit als je ze echt niet nodig hebt. Of leg ze in een andere kamer. 

Tip 4: Vermijd zware inspanning

Wil je graag sporten? Doe dat dan niet op het warmste van de dag. Dit is van 12:00 tot 16:00 uur. Kies ervoor om ’s avonds te sporten, als het wat afgekoeld is, of juist ’s ochtends vroeg. 

Tip 5: Neem een lauw-warme douche 

Ga niet (ijs)koud douchen na een warme dag! Kies juist voor een lauw-warme douche. Het lichaam schrikt namelijk van het koude water op jouw warme lijf, waardoor bloedvaten vernauwen en je de warmte moeilijker kwijtraakt. Ga je lauw-warm douchen? Dan gaan jouw bloedvaten openstaan en verlies je gemakkelijker de lichaamswarmte. 

Tip 6: Zorg ervoor dat de warmte buiten blijft

Doe overdag de ramen en deuren dicht om de warmte buiten te houden. Heb je ook rolluiken, doe deze dan ook dicht! Daarmee houdt je de warmte lekker buiten. Of maak gebruik van witte lakens voor de ramen, die weerkaatsen namelijk het zonlicht. Als het ’s avonds buiten minder warm is dan binnen, dan zet je alle ramen en deuren weer open. Zorg ervoor dat je meerdere ramen en deuren tegelijk open heeft staan, zodat de warmte kan ontsnappen. 

Tip 7: Zoek het water op

Zoek de verkoeling op door lekker in het water te gaan. Schaf een voetenbadje aan of ga voor een heerlijk zwembadje voor een verfrissende plons. Iets te veel moeite? Je kunt jezelf ook verkoelen door je polsen nat te maken. 

En het belangrijkste: vergeet ook niet te genieten, het is immers zomer. Maak je niet te druk en doe alles rustig aan. Stress zorgt namelijk ook voor hitte. 

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Als je vastloopt in ‘zorgland’

Bel met de Zorgadvieslijn

088 – 17 17 333

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur

Gratis voor leden

Lid worden Krant gemist? Lees online!