Direct door naar content

Tips om woningbrand te voorkomen

Wist je dat in één op de 65 woningen in Nederland elk jaar een brand uitbreekt? Uit onderzoek blijkt dat ouderen het vaakst slachtoffer zijn van woningbranden.  De belangrijkste oorzaken van brand bij ouderen zijn in slaap vallen tijdens het roken, kooktoestellen, elektrische kachels en apparatuur. Zlimthuis en de brandweer geven u een paar handige tips om brand te voorkomen.

Tip 1: Hang rookmelders op

Hang rookmelders op en test deze iedere maand. Rookmelders waarschuwen je als er rook of brand ontstaat, zodat je snel actie kunt ondernemen.

Tip 2: Let op vlam in de pan

Vlam in de pan is een veel voorkomende oorzaak van huisbranden en gebeurt vaak als mensen vergeten dat er nog iets op het fornuis staat. Slimme stovebugknoppen houden bijvoorbeeld actieve pitten in de gaten en waarschuwen als deze langer zijn ingeschakeld dan nodig is.

Tip 3: Laat jouw schoorsteen jaarlijks controleren

Veel branden ontstaan bij het ontsteken van de kachel. Hanteer daarom de “Zwitserse” methode en laat jouw schoorsteen jaarlijks controleren en vegen.

Tip 4: Pas op voor koomonoxide

Koolmonoxide (CO) is een echte sluipmoordenaar. Jaarlijkse overlijden gemiddeld elf mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Wanneer je CO inademt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Zorg dus voor goede ventilatie en laat jouw kachel en geiser jaarlijks controleren op lekken.

Tip 5: Haal opladers uit het stopcontact

Opladers en accu’s van een laptop en telefoon worden heet bij gebruik. Houd deze dus ‘s nachts niet bij je in bed en zorg dat contactdozen altijd vrij zijn van brandbare spullen, zoals kleding en plastic tassen, zodat ze niet kunnen gaan smeulen of vlamvatten.

Hoe brandveilig is jouw woning?

Benieuwd naar hoe brandveilig jouw eigen huis is? Kom dan eens langs in het Zlimthuis Beleefhuis in 't Brewinc in Doetinchem. En ontdek de verschillende oplossingen voor brand en koolmonoxide. Zlimthuis expert Marcel vertelt je er graag meer over.

Meer lezen over Zlimthuis.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen over woonoplossingen bij jou thuis

Bel met de Zlimthuis advieslijn

088 – 17 17 370

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur

Gerelateerde dienst Thuisscan Gerelateerd artikel Domotica: acht tips voor een verstandige aankoop Krant gemist? Lees online!