Direct door naar content

Probeer Sisiban van puzzelmaker Wim De Weerdt

Wim De Weerdt maakt puzzels. De kruiswoordpuzzels, rebussen en woordsudoku's in onze krant Blik op Kruiswerk zijn bijvoorbeeld van zijn hand. Samen met de Amerikaan Bruce Hartzler, archeoloog en programmeur, lanceerde hij in juni dit jaar het spel Sisiban. Wim vertelt waarom dit spel er moest komen en waarom je het eens moet proberen.

Binero, maar dan anders

‘Ken je het spel Binero, ook wel Binairo of Takuzu genoemd?’ vraagt Wim: ‘Het is een verslavende cijferpuzzel die in talloze kranten staat en waarbij alles draait om enen en nullen. Je moet logisch nadenken om de puzzels op te lossen. Binero is in 2006 bedacht door de toen 70-jarige Belg Leo De Winter. Ondertussen is hij 88 en kras genoeg om een revolutionaire nieuwe versie van het spel te ontwikkelen: Binero 2.0. In vergelijking met het origineel is er een extra spelregel die het spel nóg leuker en gevarieerder maakt. Voor Sisiban kregen we van Leo de toestemming om zijn nieuwste geesteskind als basis te gebruiken. In plaats van nullen en enen heeft de app zwarte en witte bolletjes, wat het geheel intuïtiever en toegankelijker maakt, en verder hebben we een geheel eigen interpretatie van het spel gecreëerd.’

'Er moest wel een app van komen'

Wim “voelde” als ervaren puzzelman dat dit spel voor heel veel plezier zorgt en dat er wel een app van móest komen. Je vindt Sisiban in de appstore van Apple en speelt zonder reclame op je iPhone, Mac of iPad. Een Android-versie is helaas nog niet voor morgen. Ook al is de uitleg (nog) in het Engels, de regels zijn eenvoudig. Je moet witte en zwarte bolletjes verdelen over een speelveld: Er mag geen drie op een rij van één kleur ontstaan, op elke rij moeten net zoveel zwarte als witte bolletjes komen en – dit is de nieuwe regel – een 4×4 vierkantje van wit of zwart is niet toegestaan.

Unendingly

Er is ook een Sisiban-variant die tegen de klok gaat, waarbij je de puzzel in 2 minuten moet proberen op te lossen en het rooster automatisch ververst wordt. Wim: ‘Deze variant noemen we 'Unendingly' (Eindeloos), een verwijzing naar Ernest Hemingways boek 'The Old Man and the Sea.' Daarin gebruikt de schrijver dit woord voor een enorme marlijn die bijna eindeloos veel tijd nodig had om uit het water op te rijzen. Iemand is er in geslaagd maar liefst 199 puzzels foutloos op te lossen in drie uur. Dat is tot nu het record.’

‘Sisiban is verslavend op een goede manier,’ meent Wim: ‘Je zet je hersens aan het werk met alle voordelen van dien.’ Hij ziet graag dat je “zijn” Sisiban eens uitprobeert en laat weten wat je van het spel vindt. Je krijgt gratis twintig eenvoudige mini-Sisiban-puzzels, twintig opwarmertjes van gemakkelijk tot erg moeilijk en de eindeloze Unendingly-puzzel die op tijd gaat. Genoeg voor weken speelplezier.

Heb je daar niet genoeg aan? Vanaf € 1,- euro koop je extra puzzels en voor €19,99 speel je alle huidige en toekomstige puzzels voor eeuwig en altijd, en met het hele gezin. Meer info en downloaden? Ga naar sisiban.com.

Probeer Sisiban


Puzzelmaker Wim de Weerdt


Voorbeeld van een Binero door Leo De Winter.


Voorbeeldscherm van een minigame in Sisiban


Voorbeeldscherm van Unendingly

Terug naar overzicht