Direct door naar content

Kan iedereen reanimeren?

Elke dag krijgen 47 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat zijn er jaarlijks 17.000. Als je hier getuige van bent, sta je liever niet met je handen in het haar. Het is fijn om te kunnen reanimeren. Sterker nog, het kan levens redden. Een op de vier mensen die wordt gereanimeerd overleeft namelijk een hartstilstand. Jaarlijks zijn er 8.000 reanimaties buiten het ziekenhuis.

Niet alle Nederlanders weten hoe ze moeten reanimeren. Gelukkig neemt dat aantal wel toe. Waar in 2016 56% van de mensen wist hoe te reanimeren, is dit percentage nu 70%. Dat betekent overigens niet dat al deze mensen ook daadwerkelijk ingrijpen als het erop aankomt, want weten is iets anders dan doen. Het kan spannend zijn om op zo’n cruciaal moment de verantwoordelijkheid te nemen, zeker als je je kennis nooit eerder in de praktijk hebt gebracht.

Zelfvertrouwen

De kennis hebben over hoe je in theorie moet reanimeren is dus iets anders dan ter plekke handelen. Wat veel mensen helpt om tot actie over te gaan, is een cursus volgen en een EHBO-certificaat halen. Zo’n cursus vergroot namelijk je zelfvertrouwen: je weet beter wat je doet en hebt minder snel het gevoel dat je iets verkeerd doet. Gelukkig groeit ook het aantal mensen met een EHBO-diploma. In 2023 had 21% van de bevolking een EHBO-certificaat. Dat is vier procent meer dan in 2022.

Binnen 6 minuten

Ook het aantal burgerhulpverleners neemt toe. Op dit moment zijn er in Nederland 225.000 burgerhulpverleners. Dit zijn mensen die kunnen worden opgeroepen als er ergens in de buurt iemand een hartstilstand heeft. Burgerhulpverleners volgen jaarlijks een training om hun vaardigheden up-to-date te houden.

Ze zijn belangrijk, want ze kunnen ongeveer 2,5 minuut eerder ter plaatse zijn dan een ambulance. En de grootste overlevingskans voor mensen met een hartstilstand is wanneer er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt en een AED (automatische externe defibrillator) wordt gebruikt. Dat is een draagbaar apparaat dat door middel van een schok iemands hartritme kan herstellen.

Overlevingskans

Het gaat dus de goede kant op in Nederland, maar er zijn nog altijd meer mensen nodig die kunnen reanimeren, zodat iedereen een zo hoog mogelijke overlevingskans heeft. Het volgen van een cursus bevordert de kans dat mensen ingrijpen. Niet iedereen in Nederland kan reanimeren, iedereen kan het wel leren!

Tijdens een cursus leer je hoe je een hartstilstand of andere noodsituatie kunt herkennen. Dat is stap één, want zo verlies je geen tijd met twijfelen over de ernst van de situatie en kun je snel actie ondernemen. Daarnaast leer je reanimeren en je leert hoe je een AED moet gebruiken.

Via Kruiswerk schrijf je je eenvoudig en met voordeel in voor een cursus reanimeren, zodat je kunt helpen als het nodig is.

Terug naar overzicht