Direct door naar content

Maak je plasprobleem bespreekbaar

In Nederland hebben naar schatting een miljoen mensen last van ongewenst urineverlies. Maar hoewel het veel voorkomt, is het nog steeds een groot taboe: veel mensen die er last van hebben, durven er niet over te praten. Door schaamte gaan veel mensen niet naar de huisarts met hun plasprobleem. Zonde, want het is vaak prima te behandelen en er zijn allerlei oplossingen. Maak je plasprobleem daarom bespreekbaar.

Symptomen. Wanneer heb je een plasprobleem?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een plasprobleem, zoals er ’s nachts vaak uit moeten om te plassen, pijn bij plassen, moeite met het ophouden van je plas, langdurig moeten plassen, het langzaam op gang komen van plassen, nadruppelen van urine nadat je hebt geplast en incontinentie (het ongewild verliezen van urine).

Plasongelukjes en schaamte

Incontinentie kan erg lastig zijn en het kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Overal wil je gelijk weten waar de toiletten zijn, om ongelukjes te voorkomen. Je bent bang dat anderen het merken als je urine verliest en gaat daarom sociale situaties steeds meer uit de weg. Je plasprobleem kan schaamte met zich meebrengen. Je voelt je minder vrij om te gaan en staan waar je wilt, uit angst voor ongemakkelijke momenten. Je hebt immers geen controle over de momenten waarop je urine verliest.

Onderliggende oorzaak

Schaamte kan je ervan weerhouden hulp te zoeken en erover te praten. Dat terwijl het zo vaak voorkomt en er verschillende oplossingen voor zijn. Je plasprobleem kan vanzelf overgaan, maar het kan ook erger worden. Problemen met plassen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een vergrote prostaat, een overactieve blaas, blaasontsteking, voeding (te weinig vitamines), suikerziekte of prostaatkanker.

Om de oorzaak te achterhalen is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Zo kan je plasprobleem verholpen worden en kan de onderliggende oorzaak achterhaald worden. In de meeste gevallen is een plasprobleem redelijk onschuldig. Het kan natuurlijk een diepere oorzaak hebben, maar vaak is dat niet zo. Laat je, voor je je zorgen maakt, onderzoeken door de huisarts.

Laagdrempelige oplossingen zoals incontinentiemateriaal

Ben je bang voor ongemakkelijke situaties en ongelukjes? Dan liggen er gelukkig een heleboel laagdrempelige oplossingen voor je klaar, bijvoorbeeld te koop bij Medipoint. Leden van Kruiswerk krijgen daar 10% korting. Je bent lang niet de enige met een plasprobleem. En juist omdat zoveel mensen urineverlies hebben, zijn er effectieve oplossingen ontwikkeld. Denk aan waterdichte bedzeiltjes, zodat je met een gerust hart kunt slapen. Of speciale pads, een soort maandverband, waardoor je je onbezorgd in het openbaar kunt vertonen. Ben je als vrouw regelmatig onderweg en moet je vaak plassen? Een Uribag is gemakkelijk mee te nemen en de kans op morsen of lekken is zeer klein. Voor mannen is er een opvouwbaar exemplaar. Plassen zonder uit bed te hoeven? Heren kunnen dit dankzij dit urinaal en vrouwen dankzij dit exemplaar.

Uitgelichte producten:

Iedere WC telt

Er zijn nog steeds te veel Nederlanders die de deur niet uit durven, uit angst geen toilet te vinden. Of worden gedwongen tot wildplassen. Of simpelweg in gênante situaties terecht komen. Gemiddeld moet iedere Nederlander een openbaar toilet delen met 2.500 anderen. Dat kan en moet anders, zo vindt De Toiletalliantie.

Meer informatie

 

Terug naar overzicht