Rookmelders in 2022 verplicht
Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om een rookmelder in huis te hebben. Op elke woonverdieping én in besloten ruimtes waar een vluchtroute loopt. Dit wordt in Nederland verplicht gesteld in de bouwregelgeving, ook als je in een huurhuis woont. Waarom is het belangrijk om een rookmelder in huis te hebben? Wat zijn de voordelen? En welke melder moet ik aanschaffen? We helpen je op weg met behulp van onze experts!
‘Veel mensen zijn zich niet bewust van het risico’
Een brand is erg gevaarlijk en kan zo uit de hand lopen. Om die reden is het vanaf 1 juli 2022 verplicht om een rookmelder in huis te hebben. “Binnen drie minuten kan een kamer volledig in brand staan”, vertelt Diemer Kransen, directeur, regionaal commandant brandweer bij Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. “Het grootste probleem bij brand is de ontdekkingstijd. Vaak is dit pas na één minuut en dan is de rookontwikkeling al groot. Bij rook en brand raak je gedesoriënteerd, waardoor je niet meer goed om je heen kan kijken. Dat maakt het moeilijker om snel naar buiten te gaan. Daarnaast nemen mensen in paniek vaak niet de beste besluiten. Rookmelders zorgen ervoor dat je het gebouw op tijd kunt verlaten.”
Ben je boven de 70? Dan heb je een veel grotere kans om slachtoffer te worden van brand. Dat heeft te maken met het minder mobiel en vergeetachtig zijn.
-Kransen
Wat betekent dit voor mij?
Heb je al werkende rookmelders hangen op elke verdieping van jouw woning? Dan heeft de wetswijziging geen gevolgen voor jou. Heb je nog géén rookmelders op elke verdieping? Dan wordt het tijd om ze aan te schaffen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Heb je een zolder die niet als verblijfsruimte dient? Dan hoef je hier geen rookmelder te plaatsen. “Er komen nu jaarlijks circa 30 mensen om bij brand in huis. Gelukkig zijn we inmiddels zover dat rookmelders verplicht worden. Daarmee hopen we het aantal slachtoffers zoveel mogelijk terug te dringen”, vertelt Kransen.
Welke rookmelder moet ik aanschaffen?
Bas van der Kolk, directeur van Altijd Thuis, legt uit: “Gewone rookmelders zijn vaak niet toereikend genoeg. Die piepen wel, maar melden het niet door aan bijvoorbeeld buren, familie, kennissen of aan je eigen mobiele telefoon. Door rookontwikkeling moeten ouderen binnen drie minuten de woning uit. Slimme rookmelders geven wel een melding door aan bijvoorbeeld je mobiele telefoon”, vertelt Bas. “Iedereen zegt: ‘Ik heb al een rookmelder’. Maar die piept alleen. Ook als de batterij leeg is. Mensen vinden dit vervelend en halen de batterij eruit. Waardoor de rookmelder niet meer werkt. Bij een slimme rookmelder gebeurt dat niet. In de app of mail krijg je een melding dat de batterijen bijna op zijn. Dan krijg je de batterij thuis gestuurd en kan je hem vervangen voordat hij leeg is”, aldus Bas.
‘Het is een investering aan de voorkant, je weet dat je altijd gewaarschuwd wordt’
Slimme rookmelders worden aangeboden in het pakket van de slimme sociale alarmering van Altijd Thuis. Met deze dienst staan de rookmelders in direct contact met jouw naasten, die gealarmeerd worden als er iets aan de hand is. Naast rookmelders kun je in het pakket van Altijd Thuis ook kiezen voor een koolmonoxidemelder, paniekknop, open deur-, inactiviteit- of inbraakmelders. “Begin bijvoorbeeld met een slimme rook- en inbraakmelder en breidt dit later uit. En als je dan toch die eerste stap zet, kun je ook alvast verder kijken. Als je 20 jaar bent sta je nog niet zo stil bij je eigen veiligheid in huis. Ben je 60 jaar en enorm vitaal, dan wil je er nog niet aan denken dat je straks minder vitaal bent. Daar proberen we rekening mee te houden, nu al”, legt Van der Kolk uit. “Op die manier manage je zelf eigenlijk al je veiligheid.”
Een slimme rookmelder redt levens
De dienst is ontstaan uit een prijsvraag van de veiligheidsregio’s. Bas van der Kolk vertelt: “We zagen steeds vaker dat betrokkenen waren overleden bij brand. Daarom hebben we in 2015 een prijsvraag uitgeschreven, die we gewonnen hebben. Doordat het concept slimme rookmelders verbindt aan de sociale omgeving van ouderen”, vertelt Bas. De dienst redt daadwerkelijk levens: “Een oudere vrouw die in het buitengebied woont, had haar kachel aangemaakt, waarvan de schoorsteenmantel was verzakt. Er kwam rook in de woning en dat had ze niet door. Ze was langzaam aan het indutten door de koolmonoxide. Als die rookmelder niet was afgegaan bij de buurman – dankzij de slimme rookmelders – was het misschien wel heel anders afgelopen”, vertelt Bas.
Tips van de experts!
Tip 1: Koop slimme rookmelders.
“Als er een rookmelder afgaat, word je direct zelf gebeld. Daarna kan elke contactpersoon een alarm krijgen. Zo voorkom je valse meldingen en heb je direct opvolging als het echt nodig is”, vertelt Bas van der Kolk.
Tip 2: Hang twee rookmelders op.
Een ander advies van Van der Kolk: “Eén rookmelder is geen rookmelder. Hang twee rookmelders op om zeker te zijn van brand. Op elke verdieping één. Als er één afgaat kan het een valse melding zijn, als er twee afgaan weet je zeker dat er iets aan de hand is.”
Tip 3: Oefen je vluchtplan.
Kransen tipt: “Het oefenen van je vluchtplan is ontzettend belangrijk. Denk na en oefen je vluchtplan. Hang een vluchtsleutel op bij de uitgang van jouw woning.”
Tip 4: Verlicht de vluchtroute zodat je sneller weg kan komen.
Bij brand telt namelijk iedere seconde!
Tip 5: Zorg ervoor dat je de melding goed binnenkrijgt
Zlimthuis-expert Marcel Nijhof legt uit: “’s Nachts is je waarnemend vermogen beperkt of zelfs uitgeschakeld (geur). Ook kan het zijn dat je gehoor achteruitgaat. Zorg er dus voor dat je goed gealarmeerd wordt. Koppel bijvoorbeeld de rookmelder aan een lamp in je kamer en laat eventueel het licht knipperen. Of schakel een trilsysteem in onder je kussen. Zodat jij op tijd doorhebt dat er een alarm afgaat.”
Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.
Voor vragen over woonoplossingen bij jou thuis
Bel met de Zlimthuis advieslijn
088 – 17 17 370
Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur