Direct door naar content

Hoe combineer ik mantelzorg met een baan?

Je bent druk in de weer geweest voor je vader met ALS. Je hebt de boodschappen gedaan, kleding gewassen, je hebt je vader zorgzaam gewassen en netjes in zijn pyjama geholpen en je deed tussendoor ook nog even wat administratie. Eenmaal thuis wil je even helemaal niets. Sporten? Met een vriendin koffie drinken? De e-mail van je collega die je echt nog even moet beantwoorden? Het schiet er bij in. En morgen moet je weer gewoon op je werk zijn.

Het verlenen van intensieve zorg kan je ritme in de war brengen. Op je werk moet je misschien op gezette tijden aanwezig zijn, maar soms heb je als mantelzorger te maken met onverwachte situaties die je niet eventjes kunt aanzien. Soms is het niet mogelijk om weg te gaan van je werk. Dat kan stress opleveren.

Op bijna elke werkvloer is er wel iemand die mantelzorg verleent aan een naaste. 25 Procent van de mensen combineert een baan met mantelzorgtaken (Bron: Dagblad van het Noorden). Het aantal mensen dat dit doet neemt toe. Burn-outs en overspanning door het combineren van mantelzorg met een reguliere baan komen regelmatig voor. 

Duidelijke afspraken

Het is natuurlijk fijn als je werkgever begrip heeft voor je persoonlijke situatie. Daarom is het van belang om haar of hem te informeren over je situatie en duidelijke afspraken te maken. Soms is een werkgever zich er helemaal niet van bewust dat er zo veel druk op je ligt. Soms kan het een uitkomst bieden om open te zijn over je leven naast je werk als mantelzorger.

Verlofregelingen voor mantelzorgers

Werkende mantelzorgers kunnen een beroep doen op verschillende regelingen: calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof of langdurend verlof. Calamiteitenverlof kun je opnemen als er plotseling iets speelt: een plotselinge ziekte van een naaste of sterfgeval. Kortdurend zorgverlof kun je aanvragen als een zieke naaste écht verzorging nodig heeft en als jij de enige persoon bent die de zorg kan verlenen (door de omstandigheden). Als je naaste langere tijd ziek is en zorg nodig heeft, kun je langdurend zorgverlof aanvragen. Dezelfde voorwaarden gelden als bij kortdurend zorgverlof.

Als werknemer heb je het recht om aanspraak te maken op deze wettelijke regelingen. Dus het is wellicht de moeite waard om eens te kijken en de mogelijkheden te bespreken met een werkgever. 

Mantelzorgmakelaar

Wat ook kan helpen om de combinatie tussen werk en mantelzorg vol te houden, is een mantelzorgmakelaar. Een mantelzorgmakelaar helpt je om een weg te vinden tussen alle verschillende regelingen en wetten. Ook kan een mantelzorgmakelaar meegaan naar gesprekken met zorgverleners of keukentafelgesprekken.

Als je als mantelzorger vastloopt in de combinatie van werk, privéleven en de mantelzorgtaken kan een mantelzorgmakelaar met je meedenken en ondersteuning bieden.

Bij Kruiswerk denken we graag met je mee, en als je wilt, kunnen we je doorverwijzen naar een mantelzorgmakelaar. Als je denkt dat dit weleens een oplossing kan bieden, kun je via Kruiswerk in contact komen met een mantelzorgmakelaar. Neem contact op met 0314 – 357 430 (ma. t/m vrij. van 9:00 tot 13:00 uur).

Terug naar overzicht