Is een mantelzorgmakelaar wat voor jou?
Zorgen voor een naaste vraagt veel van een mens, ook al doe je het met liefde en genegenheid. Je wilt immers niet een kwetsbare oudere of zieke aan zijn of haar lot overlaten. Maar denk je wel genoeg aan jezelf? Dat schiet er namelijk makkelijk bij in als mantelzorger.
Je hebt niet alleen te maken met de zorg op zich, maar ook met alle regels, wetten en formulieren die bij mantelzorg komen kijken. Veel mantelzorgers hebben vragen.
In het diepe
Als mantelzorger moet je vaak plotseling allerlei nieuwe dingen leren, terwijl je ook wordt geconfronteerd met de ziekte van je dierbare. Dat kan heftig en emotioneel zijn. Bovendien is er geen opleiding voor mantelzorger: je wordt in het diepe gegooid. Je hebt vaak geen tijd om je in alles te verdiepen, want de zorgtaken kunnen je in beslag nemen.
Post-hbo-opleiding voor mantelzorgmakelaars
Daarom maken mantelzorgers gebruik van een mantelzorgmakelaar. Er is een speciale opleiding voor om te leren hoe het zorgsysteem in Nederland in elkaar steekt: een post-hbo-opleiding voor mantelzorgmakelaars.
Terwijl jij misschien verstrikt raakt in het web van regelingen, is er iemand die het allemaal voor je uit kan zoeken.
Formulieren, zorgcontracten, regelingen
Een mantelzorgmakelaar ondersteunt bij het regelen van geschikte zorg, ondertekenen van formulieren, zorgcontracten opmaken en het maken van moeilijke keuzes: moet je naaste wel of niet opgenomen worden? Is een PGB wel of niet wenselijk? Ook helpen ze bij het snappen van de verschillende wettelijke regelingen.
Vier verschillende wetten over 'de zorg voor een naaste'
In Nederland zijn vier verschillende wetten die over de zorg voor een naaste gaan. de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), de zorgverzekeringswet en de jeugdwet (als het gaat om jongeren). Per gemeente is het anders geregeld. De ene gemeente heeft een wijkteam, de andere een Wmo-loket. Mantelzorgers hebben niet altijd toegang tot de juiste hulp voor hun naaste. Thuiszorgorganisaties zitten soms overvol en de wachtlijsten van hulp in de huishouding zijn vaak lang.
Wordt een mantelzorgmakelaar vergoed?
Mantelzorgmakelaars worden niet per definitie vergoed, maar sommige aanvullende verzekeringen vergoeden ze wel. Ook betalen sommige werkgevers de mantelzorgmakelaar.
Hoe kom je in contact met een mantelzorgmakelaar?
Houd jij het liefst zelf de regie, en wil je verhinderen dat er gedwongen keuzes voor jou worden gemaakt? Of merk je dat de zorg voor je naaste leidt tot stress en overspanning? Bij Kruiswerk helpen we je heel graag om te kijken of en hoe een mantelzorger je kan helpen. Neem daarvoor contact op met onze ledenservice. Bij onze ledenservice kunnen we je, indien gewenst, doorverwijzen naar een mantelzorgmakelaar. Bel met 0314 – 357 430 (ma. t/m vrij. van 9:00 tot 13:00 uur).
Andere ondersteuning
Kun je wel wat ondersteuning gebruiken, maar heb je geen behoefte aan een mantelzorgmakelaar? Kruiswerk biedt ook andere diensten, zoals mantelzorgcursussen, maaltijdservice, klussendienst of een thuisgelukgesprek. Op deze pagina vind je meer informatie over alle opties.