Direct door naar content

Verbouwen met dementie: een tast in het duister

"Een badkamerverbouwing. Daar komt veel bij kijken. Zeker als het gaat om een veilige en comfortabele badkamer voor iemand met dementie", vertelt Marcel, expert bij onze partner Zlimthuis. "Want over het algemeen houdt een ‘reguliere’ installateur geen rekening met bepaalde ziektebeelden, zoals dementie. Zo heb ik grote problemen in de toekomst kunnen voorkomen bij de badkamerverbouwing van het echtpaar Peters uit Varsseveld*."

De eerste stap naar een badkamerverbouwing

Meneer en mevrouw Peters wonen al jaren heel gelukkig op een mooie plek. Familie en vrienden in de buurt, en om de hoek ligt het levendige centrum. Om nog heel lang van hun thuis te kunnen genieten, denken ze bewust na over de toekomst. Dat blijkt uit het telefoontje dat Marcel heeft met mevrouw Peters, om wat advies in te winnen. Ze vertelt dat haar man dementerend is en dat ze zich zorgen maakt over de veiligheid van hun huis. “Ik ben als de dood dat hem ooit wat overkomt”, vertelt mevrouw Peters.

Een naar gevoel waar Marcel graag wat aan wil doen. Daarom praatten ze een paar dagen later verder, gewoon bij het echtpaar thuis aan de keukentafel. In een prettige sfeer en onder het genot van een kopje koffie vertelde ze de hele situatie. Over alle mooie momenten samen met haar man, maar ook de momenten waarop ze hem ziet stuntelen door zijn ziekte. Mevrouw Peters vertelt: “Ik wil hem helpen, maar hij wilde er nooit aan toegeven. Soms was dat verdomd lastig, maar inmiddels begrijpt hij ook dat we toch wel wat moeten doen om thuis te kunnen blijven wonen.”

De badkamervloer: een zwart gat

Daarna maakt Marcel met mevrouw een rondje door het huis, waarbij de aandachtspunten op het gebied van veiligheid en comfort worden nagelopen. “Deze brengen we eenvoudig in kaart met onze checklist op de app. Waarmee naderhand een praktisch adviesrapport wordt opgesteld”, vertelt Zlimthuis expert Marcel. “Eenmaal bij de badkamer aangekomen begon mevrouw vol enthousiasme te vertellen over de verbouwplannen die ze samen met een lokale installateur had doorgesproken. Nagenoeg alles was al uitgezocht. Van toilet tot aan de tegels, waarbij ze zeker al hadden gedacht aan antislip tegels. Een goed idee om uitglijden te voorkomen. Ze vroeg heel trots of ik de antislip tegel wilde zien, want ze had een proefmonster liggen. Natuurlijk wilde ik dat. En inderdaad: mooi stroef!", vertelt Marcel.

"Toch voorzag ik een groot probleem. In overleg met de installateur was de keuze gevallen op een zwarte tegel, want dat past mooi bij de witte muurtegels. Begrijpelijk, maar wel desastreus. Want wat ze niet wist, en kennelijk de installateur ook niet, is dat een zwarte tegelvloer door iemand met dementie kan worden ervaren als een zwart gat”, vertelt Marcel. “Met als gevolg dat diegene niet meer de badkamer in durft en bang is om in het gat te vallen."

Expertise

"Gelukkig waren de tegels nog niet besteld en had de aannemer nog ruimte om dit aan te passen. Wij hopen met onze expertise op het gebied van ergonomie en ziektebeelden zoals dementie iedereen een veilig thuis te bieden en dit soort onvoorziene omstandigheden te voorkomen. Zo weet iedereen waar hij aan toe is, zowel nu als in de toekomst”, aldus Marcel.

Vrijblijvend advies

Maak jij je ook weleens zorgen om de woonsituatie van een naaste met vergeetachtigheid of dementie? Bel ons gerust, en maak eventueel een afspraak voor een Thuisscan. Bellen kan naar 088 - 17 17 330, of stuur een e-mail naar info@kruiswerk.nl.


*De naam en woonplaats zijn om privacy redenen gefingeerd.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen over woonoplossingen bij jou thuis

Bel met de Zlimthuis advieslijn

088 – 17 17 370

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur

Gerelateerde dienst Thuisscan Gerelateerd artikel Domotica: acht tips voor een verstandige aankoop Krant gemist? Lees online!